Återbruk av IT-utrustning är bättre för miljön

Återbruk av IT-utrustning – därför är det viktigt! IT-utrustning är en av de största källorna till elektronikavfall i världen. Årligen slängs det cirka 50 miljoner ton IT-utrustning i Sverige, och det är bara en bråkdel av det som slängs i världen. Det är dags att ta ansvar för vår planet och göra mer för att minska avfall från elektronik.

Här är fem skäl till varför du bör köpa begagnad IT-utrustning istället för ny:

Det är bättre för miljön med återbruk

Nyproduktion av IT-utrustning innebär stora koldioxidutsläpp. Enligt en undersökning från TCO Development, är cirka 2,5 kg CO₂ producerat för varje kilo IT-utrustning som blir tillverkat. Dessutom innehåller nyproducerad IT-utrustning ofta farliga kemikalier som är skadliga för miljön. Köper du begagnad IT-utrustning istället, minskar du dina koldioxidutsläpp med upp till 90%. Begagnad IT-utrustning ses ofta som en källa för prisvärd IT-hårdvara. Men använd IT-utrustning kan vara ett bra sätt att minska ditt koldioxidavtryck och hjälpa miljön.

Det är enklare att återvinna

IT-utrustning innehåller mycket metaller och andra ämnen som går att återvinna. När du köper begagnad IT-utrustning, är du med och bidrar till återvinningen av dessa ämnen. På så sätt förbrukar du mindre av jordens naturresurser och minskar också skräp i naturen.

Det är billigare

Begagnad IT-utrustning är ofta betydligt billigare än nyproducerad utrustning. Dessutom är det enklare att hitta begagnad utrustning som är i gott skick. Om du väljer att köpa begagnad utrustning, kan du spara tusenlappar per år.

Det är mer hållbart

IT-utrustning håller i genomsnitt cirka fem år. Därefter är den utbytt mot ny teknik. Vid köp av begagnad IT-utrustning, kan du använda den i flera år, och på så sätt minska din teknikförbrukning.

Återvinn använd IT-utrustning: När du är klar med din använda IT-utrustning kan du återvinna den – vilket minskar ditt koldioxidavtryck ytterligare.

Inga nya resurser krävs för använd IT-utrustning: Varje tillverkad produkt är ansvarig för en viss mängd resurser som förbrukas. Vid återbruk av T-utrustning är du inte ansvarig för de nya resurserna som förbrukas i tillverkningsprocessen.

Begagnad IT-utrustning kräver ingen energi för att skapa: Tillverkning av ny IT-hårdvara kräver energi – vanligtvis från fossila bränslen. Denna energiförbrukning skapar föroreningar och bidrar till klimatförändringar. Att köpa begagnad IT-utrustning innebär att du inte är ansvarig för denna energiförbrukning.

Du stödjer socialt hållbarhetsarbete

När du köper begagnad IT-utrustning, stödjer du ofta små företag och ideella organisationer. Dessa företag och organisationer arbetar ofta med att återanvända och återvinna IT-utrustning, och på så sätt bidrar du till en mer hållbar samhällsutveckling.

Begagnad IT-utrustning är ett bra sätt att spara pengar och hjälpa miljön. Nästa gång du är på marknaden för IT-hårdvara, överväg återbruk av IT-utrustning.

Don't be a stranger.
Sign up och få 5% i rabatt på ditt nästa köp!

Var även först med att få alla sköna deals.

Genom att anmäla dig godkänner du vår integritetspolicy.